Nyhet

Brittisk firma tar molnet till kyligate klimat med svenskt datacenter

Skriven av: David Crouch

Hydro66, en datacenter leverantör finansierad av Black Green Capital, lanserar en ny anläggning 11mil från polcirkeln i Boden, med målet att erbjuda kraftfull datautrustning för IT-kunder i Europa.

Med 800 miljoner människor "inom 50 millisekunder" från platsen, hävdar dess investerare att de kommer att locka företag som söker att lagra sina data till låg kostnad och med en liten klimatpåverkan, tack vare Skandinaviens minusgrader, billiga vattenkraft och snabbt fiber-optiskt nät.

Den nya anläggningen kommer att vara en tiondel av Facebooks storlek, men den har tiotusentals servrar placerade i långa gångar, där naturlig kylning kan spara en betydande mängd el.

Det senaste projektet är beroende av att övertala företag att förlägga sina servrar mer än 2,000km från London eller Paris, vid en tid då energipriserna faller och marknaden för datacenter rör sig snabbt och är konkurrenskraftig.

Facebook avslöjade för tre år sedan att de skulle bygga sitt första datacenter utanför USA i Luleå, 80 km söder om polcirkeln, för sin egen exklusiva användning; företaget sade i mars att de bygger en till stor hall på platsen. Bitcoin företaget KnCMiner öppnade i år ett datacenter i närheten i Boden där kunderna kan "gräva" den digitala valutan på distans, vilket kräver ofantliga mängder energi och datorkraft.

"Vi tittar på en radikal förändring när det gäller effektivitet och gröna referenser", säger Paul Morrison, Affärsutvecklingsdirektör på Hydro66.

Företaget planerar att investera £ 50M över fem år, med första investeringen ett 8000 m² stort datacenter med 40 MW kapacitet. Det fick bygglov från de svenska myndigheterna på onsdagen och kommer öppna i april eller maj nästa år.

Bolaget tillkännagav ett litet "proof of concept" projekt i maj på en bebyggd plats, vars framgång är grunden för att gå vidare med den viktigaste investeringen, sa de. Det nya datacentrets datorkapacitet motsvarar nästan det totalt dubbla nya dedikerade efterfrågan på datacenter i London 2014, enligt analytikern CBRE.

Black Green Capital har sagt att dess team har en etablerad bakgrund inom datacenter-operatörer i Europa. Det leds av teknik entreprenören David Rowe, som sålde bredbandsleverantör Easynet till BSkyB 2005 för £211M. Investeringen i Hydro66 är ren ”Private Equity” utan någon skuld.

Datacenters har beskrivits som teknikvärldens mörka energislukande hemlighet. En rapport från Bank of America Merrill Lynch förra månaden sade att energieffektivitet kan bli en betydande drivkraft för tillväxt för den $ 220 miljarders (£ 137 mdkr) cloud computing marknaden, med informations- och kommunikationstekniks som redan konsumerar 10 % av världens el. Smartphones, företags "big data" och sakernas internet skulle ytterligare expandera det digitala universumet med en faktor av 10 till 2020, enligt rapporten.

Skandinavien är attraktivt för datacenter leverantörer - Google öppnade ett dedikerat center i Fredrikshamn, Finland, 2011. Green Mountain Data erbjuder outsourcing inom datahantering i ett norskt berg som kyls av en fjord, medan Verne Global driver en liknande anläggning på Island.

Men att hitta kunder utanför regionen har ibland visat sig svårt. Knut Molaug, vd för Green Mountain Data, som driver ett colocation datacenter djupt inne i ett berg vid en tidigare ammunitions förvaring för Nato nära Stavanger, Norge, sade att företaget har riktat sig mot den brittiska marknaden i mer än två år, men hade ännu inte säkrat en kund, trots att förhandlingarna har "börjat få betydande dragkraft".

Vissa analytiker är skeptiska mot affärsmodellen bakom att outsourca datahantering till Skandinavien. Kostnadsfördelen med att placera ett datacenter i Sverige är liten och kommer sannolikt att krympa i och med att tekniska framsteg expanderar kapaciteten för cloud computing center mycket närmare de europeiska affärscentren, enligt Kjetil Ertnæs, Datacenterkonsult i Oslo.

"Du kanske har billigare el i fem till tio år, men du måste tänka väldigt långsiktigt, och risken kommer förmodligen att vara för hög för de flesta aktörer eftersom det är svårt i mass-colocation marknaden att förutsäga framtiden," säger Ertnæs.

Tim Anker, chef för Colocation Exchange, en brittisk ”broker of space” inom datacenter, sade det nya centret skulle vara "mycket svårt att sälja. Det finns många fördelar med Norden, men marknaderna i Amsterdam och London är mycket konkurrenskraftiga. För stora grossist-användare är det vettigt, men avstånden involverade är i någon mån känsliga för applikationen, exempelvis bankväsendet, gör det olämpligt. "

Men Tiny Haynes, Datacenteranalytiker på Gartner, menar att sektorn är inställd på att sluta på samma sätt som aluminiumindustrin, där smältverk har flyttats nära kraftverksdammar. Hans beräkningar antyder att ett företag i Docklands, London kunde spara 42% av sina kostnader genom att flytta datacentret till Norge.

"Folk känner på vattnet med tårna, men ingen har än tagit ett stort kliv", sade Haynes. "Skepticism är befogad, det är ingen trivial sak att migrera [IT-applikationer utomlands]."

Jeff Monroe, vd för Verne Global - vars colocation datacenter i Keflavik, Island, räknar den tyska biltillverkaren BMW och Silicon Valley Risk Management Solutions bland sina kunder - sade att det var vad han kallade en "data gravity" trend hos företag att dela sina IT-applikationer och flytta låg-latens verksamhet - de som kan arbeta med en liten tidsfördröjning - mot norr.

Men sektorn behöver fler deltagare, sade han. "Det är som att bygga en restaurang på toppen av en kulle. När du väl öppnat vill du ha fler restauranger i närheten för att locka allmänheten. "

Gary Cook, senior IT-analytiker för Greenpeace International i Washington DC, sade att Facebooks engagemang under 2011 för att bli långsiktigt koldioxidneutrala hade meddelat sin flytt till Sverige och hjälpte på så sätt att "ändra konversationen" bland företag med tunga databehov.

"Många organisationer överväger att byta till molnbaserad lagring, och du ser fler och fler aktörer på marknaden som säger" det är bra, men hur kommer vår klimatpåverkan att se ut? ", Säger Cook.

Läs den ursprungliga artikeln här. 

Contact Sales