Nyhet

Datacenter klart i vår

Skriven av: Jessica Tervaniemi

Ett stort datacenter byggt av lokala entreprenörer ur ett miljömedvetet perspektiv. Till våren beräknas det 8000 kvadratmeter stora datacentret stå färdigt.

Andy Long och Paul Morrison från bolaget Hydro66 har tagit sig från England till Boden för att inför en samlad presskår ge en djupare inblick i vad som just nu sker på AF 1-området i Boden.

Bygget av det 8000 kvadratmeter stora datacentret, som ska fungera som ett datahotell för större företag, har satts i gång och grunden är redan gjuten. Vädrets makter har varit på god fot med entreprenörerna och bygget ligger två veckor före tidsplanen.

– Vår ambition i Boden är att bygga det grönaste och mest kostnadseffektiva datacentret i världen. Vi ville inte ta en brittisk byggnad och släppa ner det i Boden. Vi ville titta på det mest effektiva sättet att arbeta med lokala förmågor, material och lokala traditioner för att bygga det center som skulle kunna smälta in i omgivningen, säger Andy Long vid Hydro66.

De lokala entreprenörerna som fått i uppdrag att bygga datahallen är Vittjärvshus och BAM. När datacentret står färdigt kommer det att vara det största projektet som Vittjärvshus haft i uppdrag.

Bygget av datacentret har lett till fler arbetstillfällen för entreprenörerna. Vittjärvshus har en av de bästa vintrarna på många år och BAM har kunnat behålla markfolk som normalt permiteras under vinterhalvåret.

– I dagsläget har vi 20 man. Det är ett bra tag sedan det var så många som arbetade över vintern, säger Peter Berkfors, vd för BAM.

Projektet i sig anses vara unikt. Byggnader av större storlek brukar ofta förprojekteras men i det här fallet har det gått fort och man har tillsammans tagit fram en ritning som passar för alla inblandade parter. Bodens kommun och Bodens utveckling menar att framförhållningen har varit viktig för att kunna ro hem projektet i land.

– Vi valde att lämna nämndsorganisationen och den lokala strukturen och istället starta utvecklingsbolaget. Vi kände att med det tempo som är, tar det för länge att vänta på kommunstyrelser och annat. Det fanns inte utrymme att börja förhandla om mark och byggnader när våra vänner väl kommit hit tillsammans med The node pole. Vi valde därför att köpa loss hangarerna innan vi visste något. Hade vi inte gjort det så hade det här inte varit helt enkelt, säger Bosse Strömbäck (V).

– Det var ett lätt beslut att placera datacentret här. Elkostnaderna är låga i Norrbotten och vi behöver ingen luftkonditionering som drar en massa energi. Bolag i Europa borde flytta sin data norrut. Vi tar steget och gör det möjligt för vem som helst att flytta sin verksamhet till Boden och Norrbotten om de vill, säger Andy Long.

Contact Sales